Fenntarthatósági Témahét a Györffyben

Iskolánk rendszeresen bekapcsolódik a Fenntarthatósági Témahét programjaiba. Így történt ez az idén is. Örökös Ökoiskola lévén fontosnak tartjuk a természet megismerését, védelmét és a teremtett világ megőrzését. A sok egyéb, környezettudatosságra nevelő programunk mellett megragadtuk ezt a lehetőséget is, hogy tanulóinkkal megértessük, nem tőlünk távoli gondokról van szó. Ők maguk is sokat tehetnek környezetükért és ezen keresztül az egész Föld védelméért.
A második évfolyam vállalkozott a „Zsákban hozzák a meleget!” című projekt megvalósítására. Ez a projekt a Sándor, József, Benedek nap körüli időjárás megfigyelésekkel foglalkozott. A Happy Hét programjaival együtt került sor a munkálkodásra az alsó tagozaton, elsősorban a vizes témákra összpontosítva. A tanítási órákon és délutánonként foglalkoztak a gyerekek a témával, a helyi adottságainkhoz igazítva azokat. Előkerültek különféle feladatlapok és rejtvények, plakátok készültek, bemutatókat, kisfilmet néztünk, kísérleteztünk és sokat beszélgettünk a vízről. Járőröztek a héten a „Vízizsaru szolgálat” megbízottai is, akik alkalmanként ellenőrizték bárki kulacsát: van-e elegendő ivóvize és ivott-e már eleget?
Pénteken, a Víz világnapján csúcsosodtak az események, amikor is a gyerekek kék ruhába öltözve egy „Flash mob”-ot mutattak be az iskola udvarán: egy nagy vízcsepp alakzatba gyűlve. Elkészült az óriás akváriumunk is, benépesült halakkal, polipokkal, tengeri csillaggal… A tenger élővilágát próbáltuk megjeleníteni. Az állatokat vizes palackok kupakjaiból készítettük. Végül a napot a délutáni napsütésben a Vízpróba sportjátékkal zártuk, ahol vidám vizes feladatokat kellett teljesíteni. Remek lezárása volt ennek a hasznosan töltött, programokban gazdag hétnek.