Operatúra

A Györffy István Katolikus Általános Iskola énekkaros tanulói a decemberi hónapban számos fellépésen sikeresen mutatkozhattak be, sok-sok dicséretet kaptak munkájuk elismeréseként.  A sok munkáért viszonzásul egy adventi jutalomkiránduláson vettek részt, melyet az intézmény és az iskola alapítványa is támogatott.

December 14-e mindenki számára élményt és feltöltődést ígért. A budapesti kirándulás több programelemet is tartalmazott, melyet izgalommal vártak a tanulók.

A délelőttöt a Petőfi Irodalmi Múzeum épületében, az impozáns Károlyi-palotában töltöttük. Az előre kiválasztott múzeumpedagógiai foglalkozás keretein belül bejártuk a palotasor díszes termeit, miközben kincsek után kutattunk. Az izgalmas „felderítő” munkát követően megtekinthettük a múzeum állandó kiállítását is.

A délelőtti programot a Károlyi étteremben egy finom ebéddel zártuk, majd nagy izgalommal a Vörösmarty téren lévő karácsonyi vásárba látogattunk el.  A vásár mesés fényei mellett, a karácsony illata – a narancshéj, fahéj és szegfűszeg aromája –betöltötte az egész teret, mely csoda világot jelentett számunkra.

A délutáni programunkat szintén egy varázslatos helyen, az Erkel Színházban töltöttük. Az Operatúra című program lehetőséget nyújtott számunkra bekukkantani a színfalak mögötti rejtelmes világba. Kiváló túravezetőnk Papageno, a madárember és Aczél András az Erkel Színház rendezője, játékmestere volt. Vezetésükkel megismerkedtünk a színház és az operajáték rejtett titkaival. Az előcsarnokból indulva bebarangolhattuk a színház minden zegét-zugát, a pincétől a legfelső emeletig. Jártunk öltözőkben, jelmez- és díszletraktárban éppúgy, mint a nagy zenekari árokban. A meglepetésekben gazdag interaktív délutánunkon – ahol időközben több művész is dalra fakadt –, számtalan titkok birtokába jutottunk.

Bár az advent és a karácsony fényei már kialudtak, a nagyszerű emlékek azonban még mindig élnek tanulóink csillogó szemeiben. Köszönjük, hogy részesei lehettünk e felejthetetlen kirándulásnak.

 

Borsosné Herczegh Judit

szervező pedagógus