Lelki feltöltődés – Zarándoklat Mátraverebély-Szentkúton

Szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén, Kisboldogasszony napján, iskolánk 23 tanulója korábban kelt, mint máskor. Most nem iskolába indultak, hanem életük első zarándoklatán készültek részt venni. Reggel fél hétkor indult a busz Nemzeti Kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra. A zarándoklatot Gulyás Zsolt atya, egyházközségünk és iskolánk lelki vezetője szervezte és irányította.

A zarándoklat egy kegyhely (zarándokhely) fölkeresése, ahol vallási gyakorlatokat végeznek el a hívek jámborságból, fogadalomból vagy vezeklésből. Szinte minden vallásban megtalálható a zarándoklat, alapja pedig nem más, mint a minden emberben meglévő vágy olyan helyek után, ahol a természetfölötti világgal közvetlenebbül találkozhat.

Ezért indultunk el mi is erre a zarándoklatra, hogy mélyebb kapcsolatba kerüljük Istennel és köszöntsük a Boldogságos Szűz Máriát. Erre a találkozásra készülve, már az oda vezető úton közösen elimádkoztuk a rózsafűzért és egyházi énekeket énekeltünk. Megérkezve Szentkútra természetesen részt vettünk az ünnepi szentmisén, majd az ezt követő búcsúi körmeneten. A szentmise és körmenet után pedig, Szentkút szép környezetében, a természet csendjében és közelségében, közös játékokkal folytattuk a napot. Majd a haza fele vezető úton egy órára megálltunk Gyöngyösön, ahol meglátogattuk a gyönyörű Szent Bertalan templomot. Karcagra érkezésünk előtt Zsolt atyának a kiváló szervezést, a sofőr kifogástalan busz vezetését nagy tapssal köszönték meg a zarándokok.

Biztos vagyok abban, hogy ez a zarándoklat nagyon jó alkalom volt a lelki töltekezésre, miközben a zakatoló gondolatok egy kicsit lenyugodtak, és ilyenkor a szív megnyílik, befogadóvá válik. A tanulók elmondása szerint „csodálatos élményt adott ez a nap!”

Azt szeretnénk, ha ezeket az élményeket magukkal tudnák vinni a hétköznapokba, és tovább tudnák adni a Gondviselő szeretetét a szűk családban, az iskolában, az egyházban, a világban. Deo gratias!

                                                                      

Horváth Rémusz Miklós
hitoktató