Pályaorientációs nap a Györffy István Katolikus Általános Iskolában

Az idei tanévben ismét lehetőséget kaptunk arra, hogy – az általános iskolák a tanév rendjéről szóló rendelet alapján – egy tanítási napot kizárólag pályaorientációs célra használjunk fel. Élve ezzel a lehetőséggel iskolánk október 15-én pályaorientációs napot tartott, ahol a diákok különböző formában, helyszíneken, életkoruknak megfelelően ismerkedhettek az egyes szakmákkal. Legfőbb célja ennek a napnak, hogy elősegítse a tanulók ismereteinek, tapasztalatainak bővítését a munka különböző színterein, megkönnyítve ezzel a majdani pályaválasztási döntés meghozatalát.
Tanulóink elsősorban a szülők munkahelyeire, helyi vállalkozókhoz/vállatokhoz látogattak el. Emellett a tantermekben sok-sok beszélgetés, játék, mese, feladvány, puzzle várta őket és tette még színesebbé, érdekesebbé ezt a napot számukra.
Az 1. évfolyam diákjai a Karcagi Rendőrkapitányság vendégszeretetét élvezték, „idegenvezető” irányításával megfigyelték a rend őreinek munkáját, látványos villogó-szirénázó autóban is ülhettek. A nap további részében Activity, puzzle kirakása várt a kicsikre, melyek segítségével megismerkedhettek az egyes szakmák rejtelmeivel.
A 2. évfolyam mesékben, kisfilmekben, betűrejtvényekben, keresztrejtvényben, játékokban kereste a mesterségeket, majd vendégeskedtek a mentőknél és a MOL kútnál.
A 3. évfolyam tanulóinak egy része Debrecenbe utazott, ahol az Agora Tudományos Élményközpontban közelebbről megismerkedtek a csillagászok munkájával. Az évfolyam másik része látogatást tett az Akácliget Fürdő Gyógyászati Központjába, itt testközelből megfigyelhették a gyerekek a gyógytestnevelők és gyógymasszőrök munkáját. A nap
folytatásaként Activity, barkochba, pantomim és játékos ismeretszerző feladatok várták diákjainkat.
A 4. évfolyam tanulói élményszerző tematikus sétát tettek a MOL üzemanyagtöltő állomásra, valamint „Szakmavadászatot” tartottak, megtekintették a városban folyó építkezési/építési munkálatokat. A tantermekben szakmákhoz kapcsolódó játékokkal, interaktív játékos vetélkedővel, kisfilmnézéssel fűszerezték a délelőttöt.

Az 5. évfolyam tanulói A boldogság nyomában c. film megtekintése után kötetlen beszélgetést folytattak a pályaválasztásról, emberi sorsokról, döntésekről, szakmákról, tervekről. Majd ellátogattak a Karcagi Rendőrkapitányságra, valamint a Tűzoltóságra, ahol megismerkedtek az ott szolgálatot teljesítők munkájával.

A 6. évfolyam tanulói a középiskolai rendszer felépítésével ismerkedtek meg, majd városunk középiskoláit mutatta be 1-1 tanuló. Ezt követően látogatást tettek a Karcag Városi Önkormányzat épületébe, ahol Szepesi Tibor polgármester úr, valamint aljegyző asszony irányításával végig járták az épületet, megfigyelték az irodákban folyó munkát.
A 7. évfolyam kerékpártúrát szervezett a Karcagi Kutatóintézetbe, ahol Dr. Zsembeli József igazgató úr tájékoztatta tanulóinkat az intézetben folyó munkáról, csoportmunkában megvizsgálták víz sótartalmát, megfigyelhették a laborban folyó munkát. A tantermekben önismereti feladatok, játékok, képességleltár bővítette a gyerekek ismereteit.

Végzőseink áttekintették osztályfőnökeik segítségével a közeli középiskolák profiljait, honlapjait. Előkészítették a továbbtanulással kapcsolatos döntést. Rögzítették az aktuális álláspontokat, összegyűjtötték a további lehetőségeket. Csoportmunkában tájékozódtak az egyes intézmények felvételi követelményeiről, nyílt napokról, majd kötetlen beszélgetés formájában boncolgatták a pálya-/iskolaválasztás és a családi elvárások, értékek közötti összefüggéseket, majd látogatást tettek a Kerekcipó Pékségbe, ahol megismerkedtek a pékek és a cukrászok mindennapi munkájával.

Tartalmas és igazán érdekes napot zárhattunk ezen a szép napsütéses októberi napon. Tisztelettel köszönöm meg intézményünk tanuló-, és pedagógus közössége nevében a szülők támogató segítségét a pályaorientációs nap sikeres megszervezésében és lebonyolításában.

Hálásan mondunk köszönetet azoknak a vállalatoknak, vállalkozóknak, intézményeknek, akik vendégül látták gyermekeinket, bepillantást engedtek munkájukba. Sok- sok érdekes tapasztalattal, tudással, ismerettel lettek gazdagabbak tanulóink.
Karcag, 2022. 10. 24.

Pallagi Bernadette
osztályfőnöki munkaközösség